Omega и Presidance очакваме за Седмицата на унгарската култура в България

Omega и Presidance очакваме за Седмицата на унгарската култура в България

начало » Новини » Omega и Presidance очакваме за Седмицата на унгарската култура в България

Omega и Presidance очакваме за Седмицата на унгарската култура в България

АРТ БГ съвместно с Програмата Медиа Груп и със специалното съдействие на Посолството на Република Унгария и Унгарски културен институт има удоволствието да оповести още двама от участниците в Седмицата на унгарската култура в България между 9 и 15 май –  унгарските рок легенди Омега и унгарският еквивалент на Lord of the Dance – танцово шоу Presidance. Омега ще гостува в зала 1 на НДК на 14 май, а на следващия ден – 15 май отново в зала 1 на НДК на сцената ще излязат Presidance.
Преди няколко седмици стана известен и първият участник в Седмицата на унгарската култура у нас  – симфоничният оркестър от Будапеща „100 Цигански цигулки“, който ще бъде в зала 1 на НДК на 13 май, припомнят организаторите.
Концертите на 100 Цигански цигулки, Омега и  Presidance са част и от програмата на 16 Салон на изкуствата  и честванията по случай 30-годишнината на НДК.
 

OMEGA е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо –клавишни, вокал, Янош Кобор – ритъм китара и вокал и Джозеф Лаукс.
Първоначално Омега свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в групата се включват Тамаш Михай – бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Джозеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация „Локомотив ГТ“. Към Омега се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.
През 1969 групата издава и първия си албум с авторски песни 10 000 lépés (10 000 стъпки). В него  е включена и най-известната песен на Омега „Gyöngyhajú lány  („Момичето с бисерните коси)“, особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Скорпиънс в песента „White Dove“, която се превръща и в един от най-големите хитове на немските рок величия. В български вариант мелодията звучи и в популярния поп фолк казармен химн „Батальонът се строява“ в изпълнение на „Южен вятър“.
Омега имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.

Тук можете да гледате изпълнение на Омега.

Билети: в Билетен център НДК и в мрежата на Eventim на цени от 20 до 60 лв и  ВИП билети – 80 лв.

 

PRESIDANCE – унгарският еквивалент на Lord of the Dance

Танцовият проект Presidance  е основан през май 2008 г. от Анамария Борикс, Берталан Вари и Ласло Адам Варга. Концепцията на основателите е да създадат модерен и бляскав танцов спектакъл от 21 век, който представя и съхранява уникалното унгарско културно наследство и очарова публиката от всички възрасти със своето качество и неповторимост.

Целта на Presidance е да създава и разпространява един нов позитивен културен образ на Унгария както на национални форуми, така и  и отвъд границите на страната.

Берталан Вари, носител на множество отличия като танцьор и хореограф е творческият “мозък” на Presidance. Той е в основата на прецизния подбор на талантливи млади унгарски танцьори от различни жанрове, които да създадат зашеметяващо изпълнение, допринасяйки със своята креативност, професионализъм и специфични гледна точка. На специален кастинг в Двореца на изкуствата са селектирани талантливи танцьори, по-голямата част от които са студенти в Унгарската танцова академия. Въпреки крехката си възраст обаче, те имат натрупан солиден опит в различни танцови формации.

Билети: в Билетен център НДК и в Eventim на цени между 20 и 50 лв и ВИП билети от 70 лв.

Гледайте клип на Presidance